vrijdag 13 januari 2012

Old school processing


Fotograferen met film betekend geduld, tijd en investering maar een voordeel hier van is dat de vintage camera's voor een habbekrats te koop zijn of nog beter te krijgen is van stoffige zolders van familie en of kennissen. Je kan dan experimenteren met verschillende camera's wat fotograferen met film nog spannender maakt.

Film is nog overal te krijgen en soms in grote hoeveelheden tegelijk op eBay voor een klein prijsje
en ook bij de betere fotozaken en warenhuizen zoals blokker, Hema en het Kruidvat.
Je rolletje laten ontwikkelen hoeft ook geen probleem te zijn dit kan je ook laten doen bij de bovengenoemde winkels deze ontwikkelen recht toe recht aan C41 en E6 en als je geluk hebt ook X-process hoewel ze daar niet echt happig op zijn omdat men schermt met het feit dat het ontwikkel proces vervuilt wordt. Als je het  goed op het ontwikkel-zakje zet en op je rolletje een sticker plakt x-process dan wil het nog wel eens lukken.

Heb je speciale wensen dan kan je het rolletje altijd naar een professionele foto vak lab brengen wat wel een hele dure gelegenheid is.
Hoewel ontwikkelen nog steeds betaalbaar is, bij de Hema kost dit niet meer dan € 2,50.

Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen en daar ga ik mij aan wagen als een vroeg verjaardags- cadeautje heb ik een film processing kit aangeschaft met een Tetenal C41 kit.
Je kan het ook 2e hands aanschaffen maar het is van essentieel belang dat de ontwikkeltank en changing bag heel en licht dicht is.
Ook deze benodigdheden zijn nog volop te koop en het loont zeker de moeite om buiten Nederland te kijken bij diverse webwinkels, meestal is dit het goedkoopst ondanks de verzendkosten.

Het voordeel van zelf ontwikkelen zijn de kosten het is goedkoper je kan experimenten en je film ontwikkelen naar eigen wens en wanneer het jou uit komt je hoeft niet meer te wachten dat je het rolletje kan ophalen. Wat nog leuker is dat je het hele proces van foto maken en ontwikkelen helemaal in eigen hand hebt en kan zeggen dat het eigen werk is.

Het nadeel is dat je er eerst handigheid in moet krijgen en de kans is groot dat je een rolletje verziekt maar daar kan je alleen je zelf de schuld van geven.
Het kost tijd maar dat moet geen probleem zijn aangezien dat je toch analoog fotografeert en dat is in deze digitale tijdperk niet op snelheid gebaseerd.

Om er handigheid in te krijgen ben ik bezig een paar test rollen vol te schieten zodat het leed niet groot is als het mislukt.
De resultaten zullen zeker op deze blog te volgen zijn.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten