zaterdag 30 juni 2012

Diana's roem


Misschien heb je deze camera wel eens voorbij zien komen of gezien op verschillende websites dat is niet zo heel raar want de Diana camera is een echte cultcamera met een aardige geschiedenis.

Hoe oud de originele camera is houd ze geheim maar het is begonnen in de vroege 60tiger jaren in Hongkong in een fabriek "The Great Wall Plastic" waar de Diana het levenslicht zag.
De Diana is ontworpen om zo goedkoop en zo compleet mogelijk aan te bieden aan de consument en om de camera zo goedkoop mogelijk te vervaardigen is er gekozen om de de Diana uit plastic te laten bestaan.

De body en de single-elements lens bestaat geheel uit plastic alleen de sluiterknop en een paar belangrijke bewegende onderdelen zijn van metaal.
Het voordeel van deze constructie is dat de camera lekker licht van gewicht is en makkelijk overal mee naar toegenomen kon worden.

De originele Diana uit de vroege jaren 60 had twee sluitertijden drie diafragma instellingen en een handmatige focus instelling van 1 meter tot oneindig.
De originele Diana film formaat was 120 wat heel erg populair was in Azië met de Diana kon je 16 foto's schieten van 4x4 cm per filmrol.


De Diana Kopieën
De Diana camera was zo'n groot succes in Hongkong en als export product dat er al gauw kopieën op de markt kwamen met de mooiste fantasie namen zoals "Future Scientist" "Megomatic" "Snappy" "Windsor" en  "Zodiac" Deze Kopien hadden verschillende extra functies zoals een extra sluitertijd een elektronische flitser nep lichtmeters, langere lenzen en een 620 film formaat optie.

Verschillende versies zijn onder een privé label uitgegeven bij grote Amerikaanse bedrijven zoals GE, Reader's Digest, JC Penny, en Avis Rent-a-car.
Het is nog altijd onduidelijk welke kopien gemaakt zijn door de Great Wall Plastic fabriek en welke bij andere fabrikanten.

Diana kopie "Zodiac"Het einde van een de Diana-roem
Midden in de jaren 70 kwam er een einde aan de beroemde loopbaan van Diana en haar kopien dit omdat de Instamatic en de 35mm camera's in populariteit stegen en de grote 120 rollen die in de Diana camera nodig waren  verdwenen naar de zijlijn.
Toch bleef de Diana camera's nog een aantal jaren verkrijgbaar als relatie geschenk of  als weggever bij een winkelketen en hier en daar in een kringloopwinkel.

Diana's afterglow
Juist toen Diana op uitsterven stond in Azië begon ze heel wonderbaarlijk aan een nieuw leven.
Fotografen en kunstenaars realiseerde zich dat de Diana een hoop creatieve mogelijkheden bezat zoals licht-lekken en lens aberraties en de plastic constructie werd niet langer als goedkoop beschouwd maar als uniek, onvoorspelbaar, verrassend en wazig het was allemaal mogelijk met de Diana en de prijzen stegen naar eenzame hoogte.
De Diana die als $1,00 camera werd verkocht ging voor $150 over de toonbank van eBay.
Alleen met de Diana was je serieus bezig met de fotokunst.

Diana weer beroemd
In 2007 werd de DianaF+ geboren het model en de kleuren zijn identiek aan de Diana uit de 60tiger jaren alleen met meerdere opties zoals meer diafragma instellingen diverse opzetlenzen , elektronische flitser met kleurenfilters te veel om op te noemen om je creatieve geest samen met Diana te delen.

Compleet Diana pakket.

Diana die in de 60tige jaren het levenslicht zag leeft nu voort onder de vlag van Lomography.com
Moeten we het zo zien dat Lomography haar reddende engel was? Of waren het toch de kunstenaars die weer nieuw leven in Diana bliezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten